Goji bessen gezond?

0
374
goji bessen gezond

Zijn Goji bessen gezond? Goji bessen worden ook wel Superfood genoemd. Er wordt zelfs beweerd dat goji bessen de Fontein van de eeuwige jeugd zijn. Elders lees je weer dat goji bessen juist giftig zouden zijn. Zijn goji bessen ECHT zo gezond als men beweert?

Lees meer over superfood in ons artikel De gezondheidsvoordelen van Superfoods.

Wat zijn goji bessen?

Goji bessen zijn de vruchten van de Bokdoorn, een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Deze plant komt oorspronkelijk uit China, maar tref je ook aan in Nederland langs de duinen en rivieren.

De goji bes is een fel oranje-rode bes die in China al eeuwen wordt gegeten in de hoop om langer te leven. Na verloop van tijd gebruikte men Goji bessen om veel voorkomende gezondheidskwaaltjes zoals diabetes, hoge bloeddruk, koorts en oogproblemen te genezen. Goji bessen kunnen rauw, gekookt of droog worden gegeten. Goji bessen worden ook veel gebruikt als thee, in sappen, wijn en als medicijn.

De smaak van goji bessen is vergelijkbaar met die van krenten.

Goji bessen gezond?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van goji bessen? Goji bessen zijn een bron van verschillende vitaminen en organische stoffen zoals carotene, aminozuren, rutine en polysachariden.

In tegenstelling tot andere vruchten, is de goji bes rijk aan proteine. Serker nog, er is geen ander fruit dat meer proteine bevat dan goji bessen. Goji bessen zijn voorts rijk aan vitamine C , calcium, zink, selenium en vezels. Ook zouden goji bessen 15x meer ijzer bevatten dan spinazie.

Goji bessen hebben een onstekingsremmende werking, en antibacteriele en anti schimmel componenten. De antioxidanten en polysachariden versterken het immunsysteem. Het is dan ook geen verassing dat goji bessen in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt voor het verbeteren van kracht en levensduur. Volgens de Chinese geneeskunde zouden goji bessen kunnen helpen met lage rugpijn, duizeligheid en zicht.

Uit enkele studies naar Goji bessen sap bleek dat het een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid, prestaties op het gebied van sport, geluksgevoel, kwaliteit van slaap. Bovendien zou het zorgen voor een algemeen gevoel van goede gezondheid. Het ging hier echter om preliminaire studies die opnieuw moeten worden uitgevoerd voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Momenteel worden er dan ook meerdere studies uitgevoerd om vast te stellen of goji bessen zinvol zijn als medicijn. Wel is bekend dat goji bessen niet giftig zijn. Het is wel aanbevolen om goji bessen met mate te consumeren.

Goji bessen bijwerkingen

Het consumeren van goji bessen is niet giftig. Er kunnen echter wel bijwerkingen optreden in bepaalde gevallen. Dit kan het geval zijn als je medicijnen gebruikt in verband met diabetes of hoge bloeddrukt. Bijwerkingen kunnen ook optreden als je de bloedverdunner Warfarin gebruikt. Het is aanbevolen om je huisarts te raadplegen voordat je goji bessen gebruikt als het voorgaande van toepassing is.

Gebruik je geen medicijnen? Dan is het gebruik van goji bessen hoogstwaarschijnlijk veilig. Echter, wij raden aan goji bessen met mate te gebruiken.

Afvallen met goji bessen?

Veel mensen gebruiken goji bessen als afslanksupplement. Kun je echt afvallen met goji bessen supplementen?

De voornaamste reden waarom mensen aankomen of moeite hebben met gewicht verliezen, is het feit dat zij hun eetlust maar moeilijk onder controle kunnen houden. Hierdoor geven zij toe als zij lekkere trek hebben en gaan snacken op ongezonde voedsel. Een andere reden is het gebrek aan voldoende beweging. Beide problemen kunnen worden aangepakt met het gebruik van goji bessen.

Goji bessen hebben namelijk een lage glycemische index (GI). De GI geeft aan hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Voeding met een rating van 70 of meer hebben een hoge GI, en voeding met een rating van 55 of minder hebben een lage GI. Voeding met een lage glycemische index zouden snel je honger kunnen stillen en je eetlust kunnen onderdrukken. Goji besen hebben een GI van 29. Dat is lager dat het GI van appels, bananen, watermeloenen en rozijnen. Daarom wordt ook wel aangenomen dat goji bessen de eetlust onderdrukken, waardoor je minder voedsel gaat eten dat suiker en slechte koolhydraten bevat. Goji bessen kunnen dan ook helpen bij het volhouden van een dieet, zodat je makkelijker je streefgewicht kunt bereiken.

Goji bessen bestaat voor 21% uit vezels. Voedsel dat rijk is aan vezels helpt je bloedsuiker en je eetlust onder controle te houden. Door het eten van vezelrijk voedsel voel je veel langer “vol”. Je hebt dus minder snel honger en dat betekent dat je minde calorien binnen krijgt. Goji bessen bevatten ook chroom, wat ook helpt je bloedsuiker onder controle te houden en je spiermassa helpt behouden als je op een dieet zit. Ook helpt bij het verbranden van meer vet. Goji bessen zouden ook een positieve invloed hebben op het metabolisme van je lichaam.

Hoe kun je goji bessen toevoegen aan je dieet?

Wil jij je dagelijkse dieet ondersteunen met goji bessen, dan heb je enkele mogelijkheden. Goji bessen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar:

Goji bessen sap;

Gedroogde goji bessen;

Goji bessen thee;

Goji bessen capsules.

 

Goji bessen sap

Goji bessen sap kun je onder meer bestellen bij De Tuinen. The Berry Company Goji Berry is gemaakt met goji bessen en een mengeling van vruchtensappen. Er zijn geen artificiële kleur- of bewaarmiddelen toegevoegd. Het gaat echter niet om pure goji bessen sap.

Bij De Tuinen kun je ook Optima Goji Juice bestellen. Dit is een goji drink die je verdund moet drinken. Het nadeel is dat het wel fructose bevat.

Gedroogde goji bessen

Gedroogde goji bessen zijn ook verkijgbaar bij De Tuinen. Er zijn zelfs meerdere merken verkrijgbaar. Heb je het liefst biologische goji bessen? Check dan de Mattisson Bio Goji Bessen, verkijgbaar bij De Tuinen.

Goji bessen thee

Hou jij van een lekker kopje thee? Dan is De Tuinen Groene Thee Goji-Açai de juiste keuze voor jou. Deze groene thee bevat naast goji, ook een andere superfood: Acai bessen. Lees hier meer over Acai bessen.

Het is een fruitige, verfrissende thee geschikt voor elk moment van de dag!

Goji bessen capsules

goji bessen gezond

Goji bessen capsules zijn ook een perfecte manier om goji toe te voegen aan je dagelijkse dieet. Het voordeel is dat je een hogere hoeveelheid goji bessen extract binnen krijgt, zodat je optimaal kunt profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van deze Superfood.

Het is dan wel aanbevolen om een Goji bessen supplement te kopen dat bestaat uit natuurlijk ingrediënten om bijwerkingen te voorkomen.

Een goede optie is Goji Berry Extract 500 van Evolution Slimming. Evolution Slimming is een online wellness shop dat uitsluitend supplementen biedt die zijn gemaakt van natuurlijke ingredienten. De goji berry capsules bevatten 500mg goji bessen extract per capsules. Je mag 1 tot 2 capsules per dag nemen met water. Aangezien de goji bessen capsules van Evolution Slimming uitsluitend natuurlijke ingredienten bevat, zijn ze ook geschikt voor vegetariers én veganisten! Dit in tegenstelling tot andere goji bessen capsules!

Bovendien biedt Evolution Slimming ook voordeelpakketten aan. Zo kun je geld besparen. Goji Berry Extract is ook goedkoper dan bijvoorbeeld de goji bessen capsules van De Tuinen. Daar kosten zij €21,99, terwijl Goji Berry Extract €19,00 kost! Voor twee potjes Goji Berry Extract betaal je slechts €28,00. Zou je twee potjes bestellen bij De Tuinen, dan zou je er €43,98 voor moeten neertellen. Dat is dus een besparing van maar liefst €15,98! Wij raden dan ook aan om vooral gebruik te maken van de voordeelpakketten!

Klik hier om goedkoop Goji Berry Extract te bestellen!

goji bessen gezond